Hotel New Hankyo Kyoton aamiainen on mahtava. Tarjolla on japanilaista ja länsimaista einettä. Minä otin aina japanilaista ja jätin nakit, pekonit ja sämpylän väliin. Kaikki, mitä suuhuni pistin, maistui hyvältä. Ruokaa oli aina riittävästi, enkä missään vaiheessa tuntenut nälkää, mutta laihduin 10 päivän aikana 2 – 3 kg. Ei paha.

Viidentenä matkapäivänä oli mahdollisuus lähteä omille aktiviteeteille, joten herätys oli hieman myöhemmin kuin muina aamuina. Aamiaiselle mentäessä olikin ruokajono melkoinen, mutta kun ei ollut minnekään kiirettä, mikäpä siinä oli jonottaessa.

Aamiaisen jälkeen menimme hotellia vastapäätä sijaitsevaan Kioton asemarakennukseen, jonka katolta avautuu näkymä Kioton eri osiin.

Tämän päivän kuvasaalis (15 kuvaa) on vaatimaton, koska annoin kamerallekin vapaapäivän ja otin sen mukaan vain aamun kattokeikalle.

Kioto ja sen lähiympäristö on matkailijan paratiisi. Alun pitäen oli tarkoitus lähteä katsomaan erästä linnaa lyhyen junamatkan päässä, mutta ohjelmaan kuului jo niin paljon puutarhoja ja temppeleitä, että päätimme lähteä etsimään Kuopuksen aviopuolisolle tuliaista. Vävy pitää vanhoista kartoista. Edellisenä iltana taidekaupasta olimme saaneet osoitteen, jota lähdimme etsimään. Vanhaa Kioton karttaa ei sillä reissulla löytynyt, mutta hieno puupiirros löytyi tuliaiseksi.

Eräänä toisena päivänä sattumalta törmäsimme mielenkiintoiseen antikvariaattiin, jonka lasivitriinissä oli aivan upea vanha kartta. Se oli hirvittävän kallis, mutta Kuopus sai sieltä käyntikortin (jossa nettiosoite) ja ilmaiseksi luettelon, josta löytyy varsin kattavasti vanhoja karttoja hintoineen.

Kävimme myös eräässä tavaratalossa tutkimusmatkalla. Olin jo kotoa lähtiessä ajatellut, että jos  kohdalle osuu muovipusseja, joista saa ilman pois, niin sellaisia voisin ostaa. Löytyi.

Illalla Katja lähti opastamaan 8 henkilöä vajaan puolen tunnin junamatkan päähän Osakan Spa-World kylpylään (Tennojin asemalta lyhyt kävelymatka), joka auki 24 tuntia vuorokaudessa. Paikka olikin tutustumisen arvoinen. Päivän rasitus tuntui jaloissa, joten hunaja-maitokylpy, suolasauna, suklaa- ja erilaiset lämpimät yrttikylvyt tuntuivat taivaallisen ihanilta. Olisi siellä ollut suomalainenkin sauna, mutta emme ehtineet/viitsineet kokeilla. Kolmen tunnin käynti kylpylässä olisi maksanut n. 27 €, mutta sinä iltana pääsimme tarjoushintaan 10 €:lla.

Japanissa peseydytään ennen kylpemistä. Kylpylöissä kylvetään alasti, joten uimapuku oli matkatavaroissa turhana painona.

Jos olet menossa kylpylään ja sinulla on tatuointeja, kannattaa keskustelle asiasta henkilökunnan kanssa. Tatuoinnin näyttäminen julkisesti voi aiheuttaa paljon negatiivista huomiota. Älä ylläty, jos he kieltävät sinulta pääsyn kylpylään. Tatuoinnit liitetään edelleen Japanin mafiaan, yakuzaan ja siksi niillä on erityinen merkitys japanilaisessa yhteiskunnassa.

Vaikka muinakin päivinä liikuimme paljon, oli kävely ollut suhteellisen verkkaista, joten Kuopuksen askelmittariin ei ollut kertynyt kuin n 7000 askelta/päivä. Vapaapäivänä mittari näytti yli 19000 askelta. Kävellen muuten hahmottaa paikat aivan eri tavoin kuin bussissa istuen. Takseihin ei kannata satavarmasti luottaa. Kerran kysyimme erästä paikkaa, joka oli melkein taksiaseman vieressä. Eivät osanneet neuvoa ja kerran eräs taksi olisi jättänyt asiakkaan 1,5 km päähän, jollei tämä olisi tarkalleen tietänyt, mitä tunnettuja rakennuksia on lähiympäristössä.