Nelonen on selvästi pieni älykkö. Hieman alle kaksi vuotiaana hän hämmästytti päiväkodin hoitajat tokaisemalla ohimennen: "Ympyrässä ei ole kulmia."

 

Perhepiirissä ihmeteltiin, mistä kummasta kumpuaa tuollainen pienen lapsen analyyttinen nerokkuus. Kaikki siinä syyttelivät toisiaan lapsen aivopesusta. Arveltiin, että isä tietenkin, itse älykkönä on keskustellut lapsen kanssa kuin vertaiselleen. Isä ehdottomasti kieltäytyi kunniasta.

 

Kaikille viidelle mummon mussukalle on luettu paljon. Nelosen ja Vitosen perheessä tv:n katselu on rajoitettu minimiin, että tv:stä tuskin tieto oli ammennettu.

 

Syyllinen löytyy

Taas kerran etsin Nelosen kirjastosta jotain luettavaa ja löysin katselukirjan, jossa oli erilaisia muotoja. Välähdyksenä tuli mieleeni, että Neloselle sitä lukiessa olin itse esitellyt ympyrää ja sanonut ohimennen tyyliin: Tämä on ympyrä. Se on pyöreä. Siinä ei ole kulmia, kuten esimerkiksi tässä neliössä.

 

Siitä tämä pieni imuri oli napannut ajatuksen, kypsytellyt sitä ja sitten laukaissut asiaa kauan harkittuaan tuon kuolemattoman totuuden.