On mukavaa saada aidolta tuntuvaa positiivista palautetta! Kaksi tytärtäni ei koskaan ole väheksynyt pehmeitä paketteja. Oi ihanaa, äidin neulomat lapaset tai vastaavanlainen kommentti on tuntunut hyvältä. Lastenlapset suorastaan tilaavat mummon kutomia lapasia ja sukkia. Ja mummohan kutoo.

Epämieluinenkin työ tuntuu ihan siedettävältä, kun yllättävältä taholta kuulee kehuja. Tyttäret ovat saaneet minut tekemään mieluusti jopa wc:n pesualtaan viemärin puhdistustyön antamalla ihailun sekaisella äänellä niinkin hienoa palautetta kuin "mama, the plumber" ja työskentelyä sivusta seuraten välillä lähes ylenantaen. Uurastuksen jälkeen viemäri on jälleen vetänyt hyvin ja minä olen ollut ylpeä hyvin suoritetusta työstä.

 

Mökin kompostikäymälän tyhjennystä en voi antaa muiden tehtäväksi, koska työ on kovin vaativaa ja minä osaan sen parhaiten. Nykyään on havaittavissa, että muutkin haluaisivat osallistua siihen, koska ovat huomanneet, ettei se niin kauheaa olekaan. Käytämme näet paljon oksasilppua kuivikkeena ja tyhjennysvaiheessa makki on lähes maatunutta multaa.

 

Taitavasti ohjailtuna tartun helposti toimiin, joita muut eivät halua tehdä. Poikkeuksiakin tietysti on. Imurointi ja siivoaminen yleensäkin on minulle vastenmielistä, vaikka kuka sanoisi mitä tahansa.

 

Joidenkin mielestä ikävää työtä on perunoiden kuoriminen. Minä olen aina vapaaehtoinen siinä hommassa. Pienenä tyttönä mummolassa sain harjoitella tarpeeksi ja palkaksi tuli tyydyttävää hyväksyntää tehdystä työstä, joten opettelin ihan "maailman parhaaksi". Vielä nykyäänkin mökillä olen koko klaanimme perunavastaava. Muut eivät tunnu olevan pahoillaan, koska saavat sitten tehdä jotain heille mieluisampaa. Onneksi suvussa on jälkikasvua, joille on periytynyt minun perunankuorijageenini. Kolmonen, vaikka on vasta viisi vuotias on innokas avustaja. Kerran yhteisellä perunakuorintarupeamalla hän tokaisi, että onpa mukavaa, kun hänellä on noin hyvä apulainen, tarkoittaen minua. On tyttö ottanut jo ohjat käsiinsä perunateatterissa ja mummeli siirtyy vallankahvasta taka-alalle kietoutuen pikkusormien ympärille entistä tiukemmin.