Tästä alkaa biojätteen kompostointi.

Suurenna kuva

1240560533_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. Ota sanomalehden aukeama. Kerrostaloasukkaan kannattaa laittaa kaksi aukeamaa päällekkäin. Näin pussista tulee tukevampi ja pitää kosteuden paremmin sisällään.

2. Taita lehden alaosasta 1/3 (yksi kolmasosa).

3. Käännä lehti toisin päin (esim. myötä- tai vastapäivään). Äsken ollut päällimmäinen osa on nyt lattiaa vasten, mutta lehden yläosa on edelleen itsestäsi poispäin.

4. Taita nyt vasen reuna 1/3.

5. Käännä oikea reuna äsken taitetun vasemman käännöksen ja alataitteen väliin.

6. Käännä pussukan alkio ylösalaisin ja ympäri siten, että taitoksen ohuempi osa eli sanomalehden yläosa on nyt itseesi päin.

7. Taita tämä ohuempi osa taitoksen sisään (vaatii hieman kärsivällisyyttä, ettei taitos repeä). Siitä muodostuu pussin pohja.

8. Voila! Työnnä kätesi yläosaan ja katso! Pussi on valmis.

Koska itse käytän yksinkertaisesta aukeamasta tehtyä pussia, laitan kompostisankoon vielä muovipussin, johon yleensä valuu kosteaa ainesta mm kahvisuodattimesta. En näet vie kompostipussia päivittäin varsinaiseen biokompostoriin. En suinkaan laiskuuttani jätä kompostisankoa tyhjentämättä päivittäin (seliseli...) vaan siksi, että kostean paperipussin voi myös heittää biokompostoriin, jolloin sekin maatuu nopeammin :) (laiska keinot keksii).

Vanhassa vihreässä kompostorissa säilytän kuiviketta esim. haravoituja lehtiä tai oksahaketta.