Olen 40 vuotta sitten kutonut tällaisen räsymaton ryijytekniikalla, nukkamaton sanoisi Vilukissi.

141-IMG_7888.JPG  

Oik: Matto nurjalta puolelta tavallisen räsymaton näköinen :)

Olenpa saanut aikaiseksi vahvan ja tanakan maton, koska se on vieläkin ihan iskussaan. Aikaisemmin sen päävirka oli makuuhuoneen lattialla, mutta sitten jossain vaiheessa väsyin sen puhdistamiseen. Matto painaa ihan sikana ja nukkien väliin kertyy pölyä, joka ei helposti lähde imuroimalla, vaikka istuisi lattialle ja imuroisi jok'ikisen räsynukkarivin imurin putkiosalla.

143-IMG_7963.JPG  

Pölyä takertuneena ryijyräsyjen eli nukkien solmuihin.

Nykyisin pidän mattoa syksyisin nukkuma-aittani lattialla, joka on kylmä, koska en ymmärtänyt valvoa rakennusaikana tarpeeksi ja aitan rakentaja meni aina sieltä, missä aita on matalin. Ei ole villoja eikä tuulisuojaa lattialla.

No, maton puhdistaminen ei kuitenkaan ole yhtään helpompaa kuin 40 vuotta sitten, joten päätin ryhtyä keventämään sitä. Mukavaa mökkiaskaretta ulkona. Leikkasin joka toisen ryijyräsyn (nukan). Samalla sain nypittyä vuosien pölyä nukkien välistä, josta osa kuvattuna kuva-arvoituspostauksessa.

144-IMG_7887.JPG  

Joka toisen räsynukan poistaminen vaiheessa.


Matto kevenikin hieman, räsyjä kertyi jättimuovikassillinen, sormeen tuli rakkula, sakset tylsyivät, mutta kivaa puuhastelua oli moneksi päiväksi. Matto on vieläkin kohtuullisen painava, mutta jaksan ihan itse kantaa sen taas tuulettumaan.