Maa-artisokka (Helianthus tuberosus)

Maa-artisokka kuuluu samaan Helianthus sukuun kuin auringonkukka, lajinimi tuberosus tarkoittaa mukulamaista.

Olen saanut omat maa-artisokkani jo lähes 40 vuotta sitten. Aluksi viljelin sitä kaupungin vuokratontilla. Nuorena emme tienneet siitä juurikaan saati, että olisimme siitä osanneet valmistaa kunnon einettä. Meillä oli onneksi suhteita hyvää ruokaa valmistaviin henkilöihin ja saimmekin sadostamme monella tavalla valmistettuja laatikkoruokia, piirakoita ja vaikka mitä.

Syksyllä nostetuissa maa-artisokissa on suhteellisen voimakas maku ja koko perheeni sai siitä yliannostuksen. Emme moneen vuoteen valmistaneet siitä mitään, mutta pidin kasvin kuitenkin hengissä. Tai oikeastaan se piti huolta itse itsestään, lisääntyikin kohtuullisesti. Tosin kovassa savimaassa mukulat olivat muhkuraisia eivätkä houkutelleet ruuan valmistukseen. Jossain vaiheessa siirsin mukuloita vähän kuohkeampaan maahan, jolloin kasvu lähti hyvään vauhtiin ja mukuloista tuli sileämpiä ja helpommin käsiteltäviä.

Muutama vuosi sitten sosekeitto maa-artisokista alkoi kiinnostaa uudelleen. Keväällä mukuloiden maku on miedompi. Nostin sadon, kuorin mukulat ja keitin ison kattilallisen ilman mitään mausteita, edes suolaa en käyttänyt. Hyvässä muistissa oli maku, johon olin kyllästynyt ihan inhoon asti. Ajattelin kokeilla, muuttuuko ihmisen makutottumukset ajan saatossa. Maistuuko mukula vielä yhtä vastenmieliseltä, kuin vuosia sitten. Maistoin yhden, sitten toisen ja sitten iski himo. Söin monta. Jopa keitinliemen säästin, laitoin jääkaappiin ja join sitä aamuisin. Oikeasti! Se oli ihan hyvää.

Ne, mitä en syönyt siltä istumalta survoin soseeksi ja pakastin tulevia tarpeita varten. Osasta tein sosekeittoa, jossa oli pari perunaa, porkkana, valkosipulia, suolaa ja ruokakermaa. Se oli herkullista. Sosekeitosta on tullut perheemme herkkua, jota vain harvat ja valitut saavat maistaa. Joskus lisään keittoon esim. puolikkaan mustaa Koskenlaskijajuustoa, silloin suola kannattaa jättää pois.

Hyvällä paikalla kasvi kasvaa yli kaksimetriseksi. Syyskuun lopulla aukeavat auringonkukkaa muistuttavat keltaiset kukat.

Tästä penkistä sain viime viikolla yli 100 mukulaa, 30 istutin takaisin ja lisäsin kehikkoon kompostimultaa.

Silloin vuosia sitten maa-artisokat kehotettiin kuorimaan juoksevan veden alla, koska ne tummuvat nopeasti. Kamalaa tuhlausta!

Punaisessa ämpärissä on sadevettä, joka toimii vallan hyvin. Kuoritut mukulat kannattaa upottaa kylmään veteen, kyllä ne tummuvat joutuessaan ilman kanssa kosketuksiin. Keinussa istuen työ on hauskaa eikä haittaa vaikka kuoria roiskuu ympäriinsä.

Kuorista tulee ihanaa kompostin täytettä.

Ja se sosekeitto vie kielen mennessään.