Kuvittelin olevani ensimmäisiä vyöhykkeen venyttäjiä bataatin kasvattamisessa. Vyöhykkeen venyttäjä on henkilö, joka asiantuntijoiden lausunnoista huolimatta kasvattaa Suomessa tai oman kasvuvyöhykkeensä ulkopuolella sellaista kasvia, jonka ei pitäisi näillä leveysasteilla menestyä.

Kuukkeloidessa löysin kuitenkin Marttojen sivuilta keskustelun, jossa eräät olivat kokeilleet bataatin kasvattamista jo ainakin vuonna 2008.  Joku oli saanut kunnon satoakin.

Bataatti (Ipomoea batatas)

Kyselin alkukesästä, jotta tunnistaako kansa kuvassa olevan kasvin. Hyvin tuntuu kasvitietous olevan hallinnassa. Ainakin Viismummoista osasi heti vastata oikein.


Kesän aikana bataatti rönsyili kasvihuoneessa somasti. Kuva otettu 16.8. Kuvittelin, että bataatin päästä leikattu osa olisi mädäntynyt kesän aikana. En raaskinut laittaa kokonaista bataattia kasvatukseen, vaan leikkasin siitä pään, joka oli alkanut versoa. Kasvihuoneen syyssiivouksen aikaan heittelin tomaatin varret kompostiin ja samalla nyhdin ränsistyneen bataattiköynnöksen. Yllätyin suuresta sadosta. No ei se nyt niin kauhean suuri ollut, mutta ylitti odotukseni.


Kuva bataattisadosta on 13.10. Miniporkkanan kokoisiahan nuo ovat. Tammenterhot on kuvassa vertailun vuoksi.  Laitoin herkkupalat siskonmakkarakeittoon lisukkeeksi.

Martat tiesivät neuvoa, että köynnöstä ei tueta ylöspäin, vaan annetaan sen kasvaa maata myöten, jolloin satoa saadaan enemmän. Ensi kesänä pitää kokeilla uudelleen.