Selasin maaliskuun Kotipuutarha-lehteä. Ensimmäisellä aukeamalla oli kiinnostavan tuntuinen artikkeli: Lukijamatka Japaniin 11. - 21.11.2011. Olen kerran käynyt Japanissa joskus 15 vuotta sitten ja toiveeni päästä sinne vielä kerran tuntui olevan houkuttavan lähellä. Sitten muistin, että 20.11. on Kuopuksen 40-vuotissyntymäpäivä. Mitenkähän ja voisinko sittenkään...

 

Soitin lapsukaiselle kysyäkseni, että ei kai hän tykkää huonoa, jos olen hänen syntymäpäivänään matkoilla. Kuopus siihen, että mihin ajattelin lähteä. Lyhyen keskustelun jälkeen hän ilmoitti, että kuulostaa mielenkiintoiselta, hänhän voisi lähteä mukaan. Olin innoissani. Niin alkoi neuvonpito vävyn kanssa, joka aluksi suhtautui hieman nyreästi tulevan juhlakalun matkaan, koska hän oli ilmeisesti suunnitellut jotain muuta syntymäpäiväksi.

 

Kun vävy viimein antoi suostumuksensa Kuopuksen matkallelähtöön, oli matkan ennakkovaraukset jo muutamassa päivässä täyttyneet ja pääsimme varasijalle.

 

Koko maailmaa 11.3.2011 järkyttänyt maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus Japanissa ilmeisesti vaikutti siihen, että yli kuukausi ilmoittautumiseni jälkeen tuli matkatoimistosta kysely, jotta vieläkö olemme kiinnostuneita lähtemään matkalle. Matka merkattiin kalentereihin, ettei vahingossa tule luvattua muita menoja.

 

Tähän matkaan valmistauduin huolellisesti. Koko syksyn kävin kertaamassa japanin kieltä, joka oli ollut 10 vuotta tauolla käyttämättömänä. Jotain muistin ennestään, mutta paljon oli opitusta jäänyt unhoon. Hiragana- ja katakana-tavumerkit palautuivat pikku hiljaa muistin kätköistä jopa muutamien kanjien merkitykset. Luin moneen kertaan alleviivaten matkaohjelmaa ja kävin netissä tutkimassa matkakohteitamme.

 

10.11.2011 Päivä ennen lähtöä

Syksy on ollut aika kiireistä vapaaehtoistyössä, vähän stressaavaakin, eikä matkalle mukaan otettavan tavaran ajattelemiselle ollut liiennyt aikaa. Matkaa edeltävän päivän olin varannut pakkaamiselle. Aamulla ennen puoltapäivää olin saanut yöpaidan matkalaukkuun. Sitten pelasin sudokua, söin aamiaisen, laitoin kameran akut lataukseen. Päivä oli jo puolessa välissä, kun aloin kirjoittaa mietteitäni. Ihmettelin, miksi pakkaaminen on niin vastenmielistä, lähes siivoamiseen verrattavissa oleva inhotus. Melkein yhtä inhottavaa on matkalaukun purkaminen. Jotain sain kuitenkin sullottua laukkuun eikä onneksi tullut ylipainoa, mutta liikaa tavaroita varmastikin.

IMG_20210315_132709.jpg

Kartassa näkyy kuljetut matkat punakynällä. Kuvia otin yli 1000, mutta niiden järjesteleminen vie aikansa samoin kuin matkan muisteleminen.

Ensimmäisenä matkapäivänä kävimme Tokyo Towerissa.