Laiskan kannattaa aloittaa pihatyöt jo nyt. Kokemuksesta tiedän, että jos odottaa lumien sulamista ja maan kuivumista, on töitä siinä vaiheessa jo liikaa ja esimerkiksi rikkaruohojen eliminointi paljon työläämpää.

Pihan tarkkailu on nyt ajankohtaista. Jo muutamassa päivässä paras aika on ohi. Pihallani kasvaa runsaasti rönsyleinikkiä. Routa nostaa kasvit juurineen houkuttelevasti esiin. Ei tarvitse kuin nyppiä niitä ämpärikaupalla helposti ja vaivattomasti. Kun maa kuivuu ja laskeutuu, on rönsyleinikkiä ja voikukkaa mahdotonta saada juurineen savimaasta.

Paljon maata ei ole vielä näkyvissä, mutta nopeasti tuntuu lumi hupenevan. Viikonloppuna nautin kauniista säästä neljä tuntia ja sain rapsuteltua kuusi ämpärillistä rikkaruohoja ja suoristin betonisen vesikourun maan tasalle. Kouru törrötti ruohikkoa korkeammalla ja kesällä sitä oli ikävä ylittää ruohonleikkurilla.

Sepelistä on nyt helppo nyppiä rikkakasveja ja lumihangessa saappaiden ja työkalujen puhdistaminen sujuu näppärästi.

Luulin ostaneeni mukavan lelun matkamuistoksi Japanista, mutta tämä bambuharava vasta onkin oiva kapistus. Morapuukko on vertailun vuoksi kuvassa, vaikka silläkin oli paljon tehtäviä rikkaruohojen kitkennässä. Minulla on myös samantyyppinen metallinen pikkuharava, muttei siitä voi puhua samana päivänäkään. Tämä on oikea työkakalu. Kuvittelin, että ensimmäinen märkä klöntti katkaisee haravan piit, mutta uskomattoman sitkeitä ne ovat.

Tammenlehtiä voi rapsutella kevyesti kukkapenkistä.

Perunapussukoiden väkertäminen kannattaa aloittaa nyt. Sitä työtä voi tehdä sisällä huonolla säällä. Perunapussukoiden tarkoitus on aikaistaa perunan kasvatusta. Muitakin keinoja on, mutta itse olen tykästynyt pussukoihin. Kaksisivuisesta tabloidista saa vaivattomasti tukevia esikasvatusruukkuja.

Oikein hätäinen voi nauttia kevään kukkaloistosta, vaikka lunta on maassa, eikä istutuspuuhiin kannata vielä ryhtyä.

Täältä löytyy linkit aikaisempiin kirjoituksiini perunapussukoista, perunapussukat 2 ja kompostointipussin taitteluohjeet kuvasarjana.