Latvia, Riika 3. matkapäivä

Mahtiaamiaisen jälkeen oli ohjelmassa Riikan kiertoajelu ja kävelykierros Vanhassa kaupungissa.Maistiaisia kävelykierrokselta.


Seuraava kohde oli käynti Riian taidekoulussa (Rigas Dizaina un Makslas Vidusskola), joka teki minuun suuren vaikutuksen. Koulutus keramiikka-, lasi-, vaate-, tekstiili-, muotoilu-, nahka-, sisustus-, metalli- ja puulinjoilla kestää n. neljä vuotta.


Ihailin lahjakkaitten nuorten taitoa ja ideointikykyä. Käytävien seinillä oli eri vuosikurssien työnäytteitä ja diplomitöitä. Luokkahuoneissa oli esillä valmiita töitä ja suunnittelun kaikki vaiheet nähtävillä. Haltioituneena otin melkoisen määrän kuvia, joita löytyy Käsityömatka Viro ja Latvia -albumista (202 kuvaa).

Matkalle lähtiessä ihmettelimme, mikä viivytti ihania matkan järjestäjiä, Aunea ja Marjoa saapuviksi laivan kabinettiin. Odottelun jälkeen viipyminenkin selvisi. Taidekoulun kierrätyshuopalevyjä sisältävän jättimäisen tuliaiskassin takia naiset olivat joutuneet Helsingin tullissa erityissyyniin.


Perlotava, helmitaivaassa oli helmiä kuin – taivaassa. Muiden himokasta helmien hiplailua seuratessa keskityin kuvaamiseen. En uskaltanut katsoa tarjontaa tarkemmin, koska minulla ei ollut suunnitelmissa tehdä mitään helmistä. Pelkäsin, että mopo olisi päässyt käsistä, jos niitä olisin tutkiskellut lähemmin.

   

  

Sitten olikin vuorossa ruokailu Lidossa, Krasta iela 76:ssa. Vihanneskeitto, lohta ja vihanneksia sekä jälkiruokana perinteinen mustaleipä ”keitto”, joka oli pikemminkin vanukas kuin keitto.

Black bread soup valmistetaan maukkaasta mustasta leivästä ja maustetaan rusinoilla ja muilla kuivatuilla hedelmillä.

Jatkuu...