Latvia, Riika 4. matkapäivä

Päivän ohjelmassa oli Juglan Ulkoilmamuseon käsityömessut. Ennen messuille menoa piipahdimme kuitenkin matkalaisten toivomuksesta lankakaupassa. Joo kyllä, tuli muutama kerä ostettua.

Päiväksi oli luvattu sadetta, joten moni matkalainen oli käynyt täydentämässä varustustaan kenkäkaupan saapasosastolla. Minä ostin edellisenä päivänä vettä hylkivän hupullisen takin. Eipä haitannut sade.

Markkinapaikalla oli monenlaisia maistiaisia tarjolla ja myytävänä. En tunnistanut näitä kuivattuja, kirpeitä herkkuja, vaikka kuvan hedelmä näytti tutulta. Pussukan takana oleva tuoteselostekin näytti sateella kovin pieneltä ja vaikeasti luettavalta. Kotona osasin lukea ilman suurennuslasia: Chaenomeles japonica, eli japaninruusukvitteni, jota kasvaa omallakin pihalla. En ole oikein osannut valmistaa niistä mitään, kun minun lajikkeeni ei ehdi kypsyä ennen talven tuloa, ei edes sisälle tuotuna. Pitääkin kokeilla kuivatusta. Kerran yritin tehdä niistä hilloa, mutta se olisi vaatinut niin mielettömästi sokeria, jota en muuten harrasta, joten hillon keitto jäi harjoitelmaksi, jota en aio kokeilla uudelleen.


 

Hölmöyksissäni ostin maalaisjuustoa, kun se näytti niin herkulliselta. Onneksi hotellihuoneissa on jääkaappi. Matkan aikana oli kuitenkin ihan riittävästi ruokailuja, joten juusto jäi syömättä. Maistelin vähän ja loput kuljetin kotiin. Ajattelin, että kotona juusto kävelee matkapakaasista vastaan, mutta pistelin sen sitten poskeeni, kun kotona ei muutakaan syötävää äkkiseltään löytynyt. Oli se ihan kelvollista.

 

Tältä herttaiselta kaunottarelta sain rautaisannoksellisen tietoa mehiläisten elonkierron eväistä ja tuotteista. Jokaisesta purnukasta myös maisteltiin mehiläisherkkuja. En voinut olla ostamatta Lūšu Drava 'n Propolis (mehiläiskittivaha)-hunajatuotetta, luonnon antibioottia.

Näitä perunakierukoita oli myös ihan pakko maistaa.

Gruppo ”Le Arti per Via” oli mielenkiintoisen näköinen ryhmä, joka käväisi Helsingissäkin toukokuun lopulla. Valitettavasti en onnistunut näkemään esitystä silloin enkä nyt Riiassa, mutta hyvänmielenkulkueen kuitenkin kuvasin.

Käsityömessuilla oli luonnollisesti paljon kauniita käsitöitä. Niistäkin pieni otos valokuva-albumissa.


Mielenkiintoisen päivän päätteeksi hotellissa tarjoiltiin buffet illallinen, joten ruokailun jälkeen pääsi kätevästi pötkölleen omaan huoneeseen.

Ainiin, kangaskauppaostokseni. Mökillä pitäisi päällystää vanhat tuolit. Kumman valitsisin?


Jatkuu...