Mikä ihmeen Papunet? Suosikeissani on ollut Papunetin pelisivut. Linkki ei kuitenkaan enää toiminut. Sivuilla on joskus tullut käytyä, kun olen auttanut henkilöä, joka on halunnut tutustua tietokoneen käyttöön, eikä hän ole vielä osannut käyttää hiirtä. Sieltä on löytynyt ihan kelpo ohjelmia hiiren käytön harjoitteluun.

Tunnetko jonkun, joka ei ole aivan sinut tietokoneen käytön kanssa?  Haluatko tietää selkokielestä? Onko sinulla lapsia tai lastenlapsia? Onko tuttavapiirissäsi ikäihmisiä? Tunnetko vammaisen henkilön? Kiinnostaako elämä ympärilläsi? Haluatko oppia jotain uutta? Papunetin sivuilta löytyy erilaisia vuorovaikutuksen malleja, josta voi olla hyötyä ja iloa, jos nyökkäät yhteenkin kysymykseen myöntävästi.

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry on yksi Tikas-verkoston opetuslisenssin saaneista koulutusjärjestöistä. Opetushallitus tukee Tikas-kouluttajakoulutusta, jonne yhdistyksemme jäsen tai lisenssikoulun opettaja voi hakeutua. Tällaiselle opiskelijalle mittaamattoman arvokas opetus on ilmaista sitoutuessaan käymään kurssin loppuun. Itse olen käynyt Tikas-kouluttajakoulutuksen ensimmäisen vaiheen. Se oli sen verran rankkaa, että en ole ainakaan vielä tohtinut ilmoittautua toiseen vaiheeseen.

Samaan Kehitysvammaliiton ryppääseen kuuluu Tikoteekki, joka järjestää koulutusta mm aiheesta Papunet-sivuston materiaalit opetuksen tukena. Koulutus on yhden päivän mittainen, joten hakeuduin kurssille. Suurin osa kurssitovereistani oli opetusalan ammattilaisia ja toimintaterapeutteja. Heidän kaikkien työtä arvostan suuresti.

Yleensäkin kursseille hakeutuminen vaatii hieman omatoimisuutta. Aika harvoin ikäihmisille tullaan tyrkyttämään koulutusta, koska jos ei ole motivaatiota, ei sitä kertakaikkiaan ole. Pienikin kipinä, puskaradio tai ohimennen lausuttu huomautus voi sytyttää valtavan roihun siihen, että haluaa saada lisää tietoa, haluaa oppia uutta. Sellaisille, joilla ei vielä ole edes tietokonetta, saattaa opiskelumotivaatio herätä mainoksesta: Lue lisää www-sivulta...

Tällä Tikoteekin kurssilla pääpaino keskittyi Papunetin sivujen ja työkalujen käyttöön opetuksen tukena. Olin todella yllättynyt, miten sivut olivat kehittyneet sitten viime näkemän (v. 2001). Sinne oli tullut valtavasti lisää tietoa. Yleiskieliset sivut ja selkosivut, kuvasivut ja pelisivut. Ensimmäisen kerran kuulin bliss-kielestä, jonne aukeaa omat sivut.

Ryhmätyönä harjoittelimme Papunetin kuvatyökalun käyttöä. Kuvatyökalulla voi tehdä esim. selkokielisen ohjeen joko käyttämällä kuvapankin kuvia (lähes 11 600 kuvaa) tai vaikkapa omia valokuvia.

Esimerkkejä Papunetin kuvapankin käytöstä löytyy täältä.

Kotona oli sitten aikaa keskittyä enemmän sivujen selaamiseen.

Pelisivuilta eksyin yllättäen selkokieliset tarinat-osioon: Keisarin uudet vaatteet, jota satuja lapsenlapsille lukevana mummona katselin lumoutuneena. Satu oli kerrottu selkokielisesti ja viittoen.

Tarina, Miten karhu menetti häntänsä, voi kuunnella yleiskielisenä, selkokielisenä tai ilman lukijan ääntä, jolloin kuvasarja etenee luonnon äänien saattelemana. Selkokielisiä tarinoita löytyy sivuilta muitakin mm. Kettu ja korppi, Punahilkka, Tuhkimo...



Papunetin Taidegallerian 2009 piirustuskilpailuun osallistujien maalauksista mm Severi Polojärven: Kesäniitty ilahdutti väriloistollaan pimeää joulukuun päivääni.

Totta puhuen, minulla meni monta tuntia, kun tutkin ja ihastelin taidegallerian  aarteita mukavasti tietokoneen ääressä klikkaillen. Erilaisuudessa on voimaa! Rakastakaa lähimmäisiänne!

Kiitokset kaikille Papunettiläisille mielenkiintoisesta koulutuksesta!