Viismummoista kommentoi edellistä kirjoitustani. Hän odottaa puutarha-asioiden ilmestymistä sivulleni. Kommenttihan inspiroi minut ulkotöihin ja lumenluontiin ja sen jälkeen kipin kapin kasvihuoneelle, jonka katolta tiputin lumet ties kuinka monetta kertaa.

20.1.2012 keinu, pöytä ja kasvihuoneen seinää näkyvissä: Tätä ensimmäistä kuvaa klikkaamalla, pääset albumiin, jossa näet tämän kuvasarjan suurempana.

28.1.2012 pöydän päällä lunta melkoisesti. Lumet pudotettu kasvihuoneen katolta.

4.2.2012 Pitää mennä pudottaman lumet kasvihuoneen katolta

20.2.2012 Lumi valtaa keinun, pöytää ei enää näy. Kasvihuoneen katolta pitää mennä pudottamaan lumet.

Syksyisin en ehdi enkä viitsi pestä kasvihuonetta, mutta kevättalvella tykkään hangata happosateita ja sammalta pois lumella. Kivaa puuhaa on se, etenkin jos aurinko paistaa. Olen joskus leikannut nimilappuja jogurttipurkeista. Nimilapun terävä kärki on kätevä työväline. Se menee sopivasti lasiliitosten väliin ja sillä liat saa raaputettua helposti pois. Lasin pinnalta liat on sitten kätevä pyyhkäistä pois kourallisella lunta.

”Mitä tänä vuonna kasvatat”, kysyy Viismummoista. Sain aivan ihanan hirmuisen määrän erilaisia pavun siemeniä eräältä ystävältäni. Hernettä ilman muuta. Käytän yleensä ihan tavallisia kaupan kuivattuja herneitä. Toiselta ystävältä olen saanut erilaisia tuoksuherneitä. Ne eivät oikein tahdo minulla menestyä, mutta kuulin juuri, että niiden kasvattamisessa ei saisi käyttää vanhaa multaa. Täytyykin tutkia vanhoja siemenkätköjä, mitä kaikkea muuta löytyy.

Pussipotut”, ehdottomasti ja aivan ihana vinkki ”pussibataatti”. Viime vuonna kaupasta ostettu bataatti alkoi tehdä versoja ”naattipäähän”. Käytin suurimman osan bataatista ruokiin ja versoneen pään tökkäsin kasvihuoneeseen muistaakseni vasta kesäkuussa. Pienen sadonkin sain siitä yhdestä lohkotusta bataatista. Tänä vuonna nostan jonkun bataatin pois jääkaapista hyvissä ajoin ja katson jos alkaa versoja ilmaantua. Sitten sama homma kuin pussipotuille, niin nopeutuu kasvu. Vaikka bataatti on köynnöskasvi, ei sitä kannata kasvattaa ylöspäin, vaan versot annetaan mennä maan myötäisesti. Siten saa kuuleman mukaan paremman sadon.