Sunnuntaina, toisena matkapäivänä, kuten lähes kaikkina muinakin aamuina oli monipuolinen aamiainen klo 7. Lähtö koko päivän kiertoajelulle klo 8.35.
Kaikissa käyntikohteissa kauneuden ja harmonian lisäksi huomiota kiinnitti siisteys. Puutarhoissa 90 prosenttia työstä onkin siistimistä ja kunnostamista. Puutarhaa kierrellessä pitäisi välillä istua ja antaa mielen rauhoittua. Siksi kukkivia kasveja ei juurikaan ole, ettei mieli turhaan eksy hurjiin elämyksiin. En aio tässä tarkemmin selostaa japanilaisen puutarhan olemusta. Siitä löytyy varsin hyvää tietoa esimerkiksi Wikipediassa. Annan kuvien puhua puolestani.
Tokio 2. matkapäivä (75 kuvaa/photos)
Ensimmäinen päivän kohde oli Kyu-Shiba-rikyun-puutarhat.
Runsasmarjainen pensas näytti kiinnostavalta mustikkamaisine marjoineen. Kasvilla ei ole suomalaista nimeä. Japaniksi pensasta kutsutaan sharinbai'ksi, jolle kotona löysin tieteellisen nimen Rhaphiolepsis umbellata.
Seuraava kohde oli Hama-rikyun-puutarhat
Hama-rikyun-puutarhasta lähdimme vesibussilla Asakusan kaupunginosaan. Siellä tempura-lounas paikallisessa Aoi Marushin -ravintolassa. Lounaan jälkeen joukko hajaantui vanhaan Kannon-temppeliin sekä kuuluisalle Nakamisen ostoskujalle tuhlailemaan jenejään.
Shichi-go-san (7-5-3) on japanilainen juhlapäivä, jota juhlitaan vuosittain 15.11. tai sitä lähimpänä viikonloppuna. Sankareita ovat kolme- ja seitsemänvuotiaat tytöt sekä kolme- ja viisivuotiaat pojat, jotka puetaan juhlatamineisiin ja käytetään temppelissä. Näissä juhlissa isoäideillä on kunnia kustantaa lapsukaisille juhla-asut. Hohhoijaa, Nelonen on tänä vuonna täyttänyt 7 ja Vitonen täyttää ensi vuonna 5.
Meille kerrottiin, että valkoinen pikkujalohaikara on ihannenaisen symboli, hoikka ja siro ja miehisen miehen symboli taas on yksinäinen karppi, joka ottaa oman paikkansa, eikä kulje lauman mukana.
Kommentit