Vävy soitteli, että Hesarin lukijat ovat huolestuneita, saako tabloidi-Hesarista taiteltua biojätepussin. Oikeastaan itsekin ajattelin ihan samaa. Pitääkö kerätä varastot täyteen Hesareita ja tarjota niitä ihmisille, jotta hienosti alkanut kompostointipussien taittelu ei lopu lehtien siirtyessä tabloid-kokoon.

Ykkönen (18 v) kirjoitti ylppärikokeissa sen verran hyvän arvosanan ruotsin kielessä, että hän saa Hufvudstadsbladetin kotiin kannettuna tietyn ajan. Minulla on siis tabloid-harjoitusmateriaalia käytettävissä. Toki harjoittelen myös ruotsin kieltä ja olen kovasti innoissani, kun olen ymmärtävinänikin jotain.

Taittelin kokeeksi kahden ja kolmen aukeaman versioita (kuva 12). Moninkertaisten tabloidien taittelu on todella hieman vaativampaa kuin tavallisen Hesarin kokoisen aukeaman taittelu, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Ulkonäkökin tabloid-pussissa on hieman huteramman näköinen, mutta toimii kyllä ihan kiitettävästi.

 1. Tabloid aukeaman niittien poistoa helpottava työväline

 2. Tavallisen ja tabloid-lehden aukeamat

 3. Kolme tabloid-sivua levitetty ison lehden aukeaman kokoiseksi

 4. Käännä 1/3 kolmen levitetyn tabloid-aukeaman etureunasta/alareunasta, joka on itseesi päin.

 5. Käännä kolme tabloid-aukeamaan alassuin. Vaatii hieman harjoittelua.

 6. Taita vasemmasta reunasta 1/3

 7. Työnnä oikea reuna äsken taitetun vasemman käännöksen ja alareunan sisään

 8. Käännä pussukkarykelmä ylösalaisin ja ympäri siten, että taitettujen talbloid-sivujen ohuempi osa, josta taitetaan pohja, on nyt itseesi päin. Yläosa on biojätepussin täyttöaukko.

 9. Taita ja työnnä nyt tämä ohuempi osa taitoksen sisään (vaatii hieman kärsivällisyyttä, ettei taitos repeä). Siitä muodostuu pussin pohja.

 10. Ja kas! Nyt on tabloid-biojätepussi valmis.

 11. Tavallisen Hesarin aukeaman ja kolmen aukeaman tabloid-jätepussi ovat saman kokoiset. Siitä erityisesti oltiin huolestuneita, että tabloid-pussiin ei mahdu saman verran kompostoitavaa ainesta.

 12. Kahden ja kolmen aukeaman tabloid-jätepussien koolla on eroa.

Täältä löytyy Hesarin ison aukeaman kokoisen biojätepussin taitteluohje.