Lapsena kammosin kouluhammaslääkärissä käyntiä, joka oli suoraan verrannollinen kidutuskammioreissuun. Selkäpiitä karmivan kolkko kokemus. Lääkäri oli hirviö, joka karjui ”SUU SUUREMMAKSI!” Jotkut muistavat myös varmaan ajan ennen timanttiporia. Poraaminen kesti ja kesti ja sattui ihan kamalasti.

Minulla on ollut monta vuotta ihana hammaslääkäri, jonka kutsusta käyn kerran vuodessa tarkastuksessa. Suuni on täynnä lapsuusajan amalgaamipaikkoja, mutta vuosiin ei niitäkään ole tarvinnut repiä auki. Pelkään vieläkin hammaslääkäriin menoa, enkä varmaan saisi aikaa tilatuksi, jollei vuosikutsusta olisi sovittu.

Kävin Kolmosen (8 v.) kanssa hammaslääkärissä. Lapselta poistettiin yksi maitohammas. Suvussamme on riesana liian ahdas hammaskaari. Jotta uusi hammas mahtuisi paikoilleen, pitää välillä ylimääräisiä poistaa. Vaikka Kolmosta jännitti ihan tärinäksi asti, hän selviytyi koettelemuksesta hienosti. Lääkäri oli rauhoitellut, että tämä on ihan helppo juttu ja hänellä on hampaanpoistosta viiden vuoden kokemus. Huvitti, kun Kolmonen kotimatkalla sanoi, että ei yhtään ihmetellyt kuinka helposti kaikki kävikään, olihan lääkäri harjoitellut viisi vuotta hampaan poistoa.

Hammaslääkäri oli aivan ihana, rauhallinen ja rohkaiseva. Sain kotiin välitettäväksi viimeisimmät kuulumiset nykykäytännöstä. Sain myös tiedon valtakunnansovittelijan neuvottelemasta sopimuksesta. Hammaslääkärit ja hammaskeijut kuuluvat samaan ammattiliittoon. Tällaisessa maitohampaan poisto-operaatiossa hammaskeiju maksaa kaksinkertaisen palkkion.