Enterin aktiiviset vapaaehtoiset kännykkäluotsit ja tuutorit saivat ainutlaatuisen kutsun Nokian pääkonttoriin. Tilaisuudessa esiteltiin luotsien toivomia erikoistoimintoja, joita heiltä yhä enenevissä määrin  kysytään omissa opetustilanteissa.

Enterin kännykkäluotsit ja tietokonetuutorit ovat jo vuodesta 1997 tehneet vapaaehtoistyötä neuvomalla ikätovereilleen kännykän ja tietokoneen käyttöä.

Aikaisemmin luotsien työ oli helppoa, koska opetettavien tarpeet olivat usein yksinkertaisten peruskännyköiden tavallisimpia toimintoja, kuten miten kännykästä soitetaan, miten siihen vastataan, miten luetaan, kirjoitetaan ja lähetetään tekstiviesti, miten puhelin laitetaan äänettömälle, miten vältetään ”taskupuhelut”, miten käytetään osoitekirjaa, miten herätyskello toimii, entä radio yms.

Uusiin kännyköihin tulee yhä enemmän monenlaisia hienouksia, joista aikaisemmin ei osattu edes uneksia. Neuvontatyössä huomaa, että ikäihmisilläkin alkaa olla runsaasti niin monimutkaisia laitteita, että kokeneellekin kännykän käyttäjälle tulee pulmia neuvoa, miten laite toimii. Ikäihmiset saavat usein lahjaksi, mutta ostavat myös itse sellaisia laitteita, joiden käyttö ei olekaan niin yksinkertaista, mitä kaupassa annettiin ymmärtää.

Omilla lapsilla ja lapsenlapsilla on niin kiire, ettei seniori henno jälkeläisiltään seuraavan kerran pyytää apua, kun on pudonnut jo ensimmäisessä napin suihkauksessa kauas kelkasta. ”Etkö muista, vaikka olen jo tämän asian opettanut” -kommentti ei myöskään rohkaise pyytämään apua seuraavalla kerralla. Kauppaan, nyt ainakaan ei tohdi mennä, koska viimeksikään sieltä ei mitään apua saanut.

Itselleni sattui eräässä neuvontatilaisuudessa opetettava, jolla oli uusi hieno navigaattorikännykkä, jota hän ei osannut käyttää, vaikka kaupassa oli pikaisesti näytetty, miten paikasta A pääsee paikkaan B. Tämä henkilö oli varsin taitava edellisen kännykkänsä käsittelyssä. Laite oli minullekin ennennäkemätön ja minua harmitti, kun en silloin osannut auttaa. Löysin kuitenkin netistä laitteen käyttöohjeen (painettua käyttöohjetta ei ainakaan kaikkien uusien kännyköiden mukana pikaohjetta lukuun ottamatta tule) ja sitä lukemalla opimme kumpikin vähän kerrassaan.

Asia jäi kuitenkin vaivaamaan minua ja kysyin eräältä ystävältäni, joka on töissä Nokialla, olisiko heillä henkilöä, joka voisi tulla neuvomaan meille luotseille uusimpien kännyköiden toimintoja, joita neuvontatilaisuuksissa on jo melkoisesti.

Asia Nokialla lähti suotuisasti etenemään. Mietittiin missä ja milloin tilaisuus järjestettäisiin. Monta mutkaakin tuli matkan varrella, mutta viimein saimme houkuttelevan kutsun saapua Nokian pääkonttoriin.

Akku latautuu polkemalla.

Tilaisuudesta muodostui rento keskustelu- ja vuorovaikutustapahtuma, jossa selvitettiin asioita Nokian kannalta ja kuultiin myös luotsien kokemuksia ja toiveita. Meille kerrottiin, miksi varsinaisia seniorpuhelimia ei ole suunnitteilla. Nokian suunnitelmiin ei kuulu yhden mallin tekeminen, mutta siellä kiinnitetään huomiota kokoon, näyttöön ja ääniin, jotka palvelevat käyttäjiä laidasta laitaan. Nokialla on myös tutkittu paljon esteettömyyteen  liittyviä asioita. Yhteistyössä useiden tahojen kanssa kuten Näkövammaisten keskusliiton kanssa ja kehitelty mm kännyköitä, joissa on puhuva valikko ja sieltä on saatu myös muotoiluun liittyviä hyviä vinkkejä. Kuulovammaisilla on kohtuullisen hyvin toimivat videopuhelut mahdollistettu viittomakielisenä jne. Luotsien puolelta esitettiin myös kommentti, että ikääntyvätkään eivät halua leimautua pelkästään yksinkertaisten seniorpuhelimien käyttäjiksi, koska hekin ovat hyvin erilaisia ja niinikään tarpeet poikkeavat toisistaan.Puhelimeen ladattava ohjelma näyttää kuljetun reitin, missä kohtaa kuva on näpätty, matkaan käytetty aika, kulkunopeus, askeleet, energiankulutus ym

Tuotteiden ja palveluiden esittelyssä monelle tuli ahaa-elämyksiä. Itsekin harkitsen vakavasti uuden kännykän hankkimista, jossa olisi mahdollisuus navigointiin, joka toimisi esim. toisena liittymänä ilman erillistä mokkulaa, jossa olisi kunto-ohjelmamahdollisuus askelmittareineen, jossa olisi...
Aika kului siivillä ja esitelmiin varattu aika päättyi ajallaan. Sokerina pohjalla siirryttiin ruokasaliin, jossa meille kutsussa mainitun pienen purtavan nimissä tarjoiltiin loistava illallinen viineineen.

Harvoin vapaaehtoistyössä saa muuta palkkiota kuin hyvän mielen. Vapaaehtoisten teemavuonna meitä on alettu muistaa ainakin puheissa. Tuntuu kuitenkin, että vain tunnettujen taiteilijoiden ja poliitikkojen tempaukset otetaan todesta ja ne saavat jonkinlaista yleistäkin huomiota.

Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä, suorastaan ylenpalttiselta, kun suuressa Nokiassa on huomioitu pieni Enter. Sillä jaksaa taas pitkälle ja toivomme sydämestämme, että yhteistyö jatkuu samassa hyvässä yhteishengessä.